Viden om...

Vaccinationer og titertest

Vaccinationer og titertest

Som supplement til vores vaccinationsprogram tilbyder Guldborgsund Dyrehospital nu at lave en såkaldt titertest. En titertest viser, om hunden/katten er beskyttet af antistoffer over for de sygdomme, som vi anbefaler at der vaccineres imod.

Der er forskel på hvor godt immunforsvaret udnytter vacciner og holdbarheden af beskyttelsen er dermed individuel. Vi har den udfordring, at vi desværre ikke kan se eller mærke uden på dyret, hvilke dyr der er beskyttet og hvilke der ikke er. Derfor tilbyder vi at lave en antistofmåling for dit kæledyr ved hjælp af en blodprøve.

Fordelene ved at lave en titertest:
Alle former for medicinsk behandling kan være forbundet med bivirkninger, dette gælder også vaccinationer. Det er heldigvis sjældent at vi ser bivirkninger. Hvis man dog alligevel vil sikre at hunden/katten ikke bliver overvaccineret og at vi kun vaccinere når det rent faktisk er nødvendigt er titertest en rigtig god idé.

Ulemper ved at lave en titertest:
Der testes som udgangspunkt kun for antistoffer overfor det vi kalder for kernevaccinerne. En basis vaccine består af 5 komponenter, og vi tester som udgangspunkt for 3 af dem, nemlig hundesyge-virus, viral leverbetændelse og parvodiarrévirus. Man kan sagtens teste for yderligere virale sygdomme, men da dette vil kræve at prøven behandles specielt og skal sendes til et vaccinelaboratorium i udlandet vil det blive en noget mere bekostelig affære.
En anden ulempe ved at lave en titertest er lige netop det med prisen, da vi stadig laver en sundhedsundersøgelse tager vi stadig penge for dette. Herudover koster det penge at få lavet blodprøven.

Hvis blodprøven så viser at antistofferne ikke er høje nok, skal man også til at købe en vaccine. Det næste problem er at vi kun måler antallet af antistoffer. Vi kan endnu ikke måle antallet af antigener. Antistoffer bekæmper infektionerne, antigener er et stof , som et protein , som udløser immunitet. Dvs. vi kan se om der er antistoffer til at bekæmpe en evt. infektion, men vi kan ikke vide om der er dannet immunitet.

Opsummering:
Vi tilbyder at lave en titertest, da vi tager diskussionen om overvaccinering meget alvorligt. Dog findes der ikke rigtig noget forskning på hvad der rent faktisk sker, og om der overhovedet sker noget når vi ”overvaccinerer”. Vi mener at grunden til mange at de alvorlige sygdomme, som for 30 år siden var helt almindelige i dag er blevet sjældne, uden tvivl skyldes at vi i mange år fast har vaccineret vores hunde-/kattebestand. Og at risikoen forbundet med at ”overvaccinere” bliver opvejet af fordelene ved at mange af de farlige sygdomme som nu er mere eller mindre udryddet.

Det er dyrlægens pligt at oplyse hunde- og katteejeren om, hvilke smitsomme sygdomme som den givne hund eller kat kan udsættes for. Det må derefter være dyreejerens ansvar at vælge eller fravælge de enkelte vaccinationer, alt efter hvilken risiko man af hensyn til sin økonomi er villig til at løbe.

Hvordan foregår et VaccineTjek?

Her laver vi en sundhedsundersøgelse af din hund, som du kender det fra en almindelig vaccination, men i stedet for at indgive vaccinen tager vi i stedet en blodprøve hvor vi tester hvilke antistoffer din hund/kat har dannet. Hos hund tester vi for kernevaccinedelen: Parvovirus, Hepatitis og hundesyge.
Hos kat tester vi for Kattesyge, Herpes og Calicivirus.

Udover kernevaccinedelen kan det være nødvendigt at vaccinere/teste mod rabies, leptospirose, kennelhoste, borrelia, leukæmi, og-/eller leismania. Er du i tvivl om hvad du skal vælge næste gang din hund eller kat skal til dyrlægen, så er du velkommen til at ringe eller komme forbi klinikken til en snak.