Viden om...

Det sidste farvel

Det sidste farvel

Vi ved at når vi anskaffer os et kæledyr, anskaffer vi os også en sorg. Det er en forfærdelig svær beslutning at skulle tage, men vi ved at dagen kommer, og når den nærmer sig, kan det være rart at have talt det igennem derhjemme inden.

Brug gerne os.
Vi kan ikke tage beslutningen for dig, men er meget gerne behjælpelig med hvornår det er ved at være tid. Vi laver gerne et sundhedstjek for at vurdere evt. smerter og livskvalitet. Vi tager også meget gerne en snak med dig, om du skal komme ind på klinikken med dit kæledyr, eller om det vil være bedre at gøre det ude i bilen. Vi tilbyder også at køre hjem til jer og gøre det, dog er det ikke noget vi kan gøre alle dage, da det kræver ekstra bemanding. Hvis i har børn, kan det være en god idé at inddrage dem i processen og forklare dem hvad der skal ske. Det er også en god idé at tage stilling til om de skal være med til selve aflivningen.

Når beslutningen er taget…
Vi gør alt for at aflivningen foregår så stille og roligt som muligt – for både dit kæledyr og dig/jer. Du bestemmer selv hvor meget du ønsker at være med til. Om du vil være med til det hele eller ønsker at gå når kæledyret sover, er helt op til dig. Dit kæledyr får først en beroligende indsprøjtning, så den stille og roligt falder i søvn. Katte kan få forbigående kvalme, især hvis de lige har spist, men de føler først og fremmest; ingen smerte! Når dit kæledyr er faldet i søvn, giver dyrlægen den næste sprøjte (selve aflivningsvæsken). En slags sovemedicin, i så høj dosis at dit kæledyr får hjerte- og respirationsstop. Kæledyret falder i en dyb søvn og sover stille ind. Der er ingen dramatik. Derimod kan du få sagt farvel på en stille og rolig måde.

Hvad sker der så, efter mit dyr er blevet aflivet?
Når du har sagt farvel og forlader klinikken er der flere muligheder. Du kan vælge at tage dit kæledyr med hjem, og begrave den i haven. I så fald skal du sørge for at grave et hul der er minimum 50 cm dybt. Alternativt sendes dit kæledyr til et kæledyrskrematorium, hvor de normalt bliver kremeret sammen med andre kæledyr, og asken graves ned. Du kan også vælge at få en separat kremering, hvor man kan få asken retur fra sit kæledyr i en urne. Som standard er urnen i udbrændt ler, som opløses i jorden med tiden Der er også mulighed for at få en glaseret urne, som bedre tåler opbevaring, her kan man også vælge at få skrevet noget efter eget valg, evt. et navn.

Hvis du vælger en urnekremering, har du også mulighed for at få noget af asken støbt ind i en lille perle, kaldet en mindeperle.
Klik her for at se udvalget af smykker og urner.

Se hvordan en aflivning foregår
Vores kollegaer fra Trekantens Dyrlæger har lavet en super fin video hvor man kan se hvordan det ser ud, når en hund bliver aflivet. Det er dyrlæge Søren Hornbæk der afliver sin gamle hund Herman. Dyrlægeklinikken har delt et opslag om aflivningen, som også indeholder en video af denne så svære opgave. Det er tydeligt, at Søren Hornbæk er dybt berørt af situationen. Men det er faktisk en rigtig fin video, der viser hvor stille og roligt, en aflivning foregår.