Viden om...

Tandbehandling

Tandbehandling

Tandrensning hos hund og kat
Mange hunde og katte har problemer i mundhulen. Dette kan skyldes tandsten, tandkødsbetændelse eller decideret paradentose. Langvarige problemer kan medføre løse tænder, tandbylder, dårlig knoglekvalitet i kæben samt infektioner som i værste fald kan gå i blodbanen og medføre infektioner i hjerte og lunger.

Hunde og katte kan ikke fortælle, at de har ondt i munden. Årsagen til, at folk søger dyrlæge, er tit, at deres kæledyr lugter ud af munden. I øvrigt bemærker ejere sjældent på forhånd, at deres kæledyr har mundhuleproblemer. At hunden eller katten stadig spiser, kan ikke bruges som indikator for, hvor lidt eller meget ondt, den har i munden. At spise er et overlevelsesinstinkt hos vores dyr.

Ved en tandrensning fjernes tandstensbelægninger med en ultralydstandrenser, fuldstændig som hos vores egen tandlæge. Dette kræver dog en narkose, da Fido som regel ikke frivilligt “gaber op”. Når tænderne er renset, pudses de efter med pimpsten for at holde overfladen glat og forhindre ny tandsten i at dannes. Vi anbefaler altid at man får taget et røntgenbillede af hele mundhulen for at sikre at vi ikke overser noget.

Hvis en eller flere tænder under behandlingen vurderes for dårlige, udtrækkes de som regel ved samme lejlighed. Da det kan være meget svært på forhånd at kende mundproblemers omfang, kan det også være svært at komme med en konkret pris, før behandlingen er i gang. Tandsten og relaterede problemer kan forebygges med speciel tørkost, som “skraber” på tænderne, når den knases. Vi har flere af disse fodertyper på vores hylder. Endvidere findes præparatet “plaque off”, som er et algepræparat, der ændrer miljøet i munden, således at tandsten har sværere ved at dannes.

Tandbørstning med speciel dyretandpasta har samme effekt, som når vi selv børster tænder. Den mekaniske effekt fjerner plak og hindrer, at tandsten dannes.
Man kan også købe specielle tyggeben, som et alternativ til tandbørstning.